Ще раз про фінансування …

Питання фінансування все ще залишається найбільш актуальною темою нашого проекту. Тому ми намагаємось ще конкретніше відповісти на Ваші питання.

по-русский

Як видно з презентації, яку ми розробили, щоб полегшити процес подачі заявок, фінансувати санацію повинні власники. Схеми фінансування ми будемо обговорювати з власниками (індивідуально для кожного будинку), коли почнемо конкретний проект.

Одна з важливих цілей проекту – скласти спільно з власниками житла схему фінансування таким чином, щоб вона була прийнятна для більшості мешканців. Після кожного етапу власники погоджуються з розробленою схемою, перш ніж почнеться наступний етап.

Ми працюємо з донорами та фінансовими інституціями і ведемо переговори з державними органами України з приводу доступного фінансування модельних проектів. Наразі в Україні розробляються різні програми фінансування проектів з енергоефективності, які можуть стати джерелом фінансування наших проектів.

Модель, яку ми вважаємо оптимальною для мешканців, це фінансування через пільгові кредити з частковою компенсацією інвестицій (витрат на матеріали і роботу). Також будемо шукати рішення для малозабезпечених громадян і пенсіонерів з низьким доходом. На етапі подачі заявок для вас не виникає ніяких обов’язків і протягом реалізації проекту жодні рішення не будуть прийняті без згоди власників!

Найбільшою перевагою для учасників модельних проектів стане безкоштовне консультування від досвідчених німецьких експертів, починаючи з розробки проекту по санації до завершення будівництва. Більше того, модельні проекти стануть прикладом для санації житлового фонду по всій Україні.

Ми розуміємо, що процес реалізації проектів з комплексної енергетичної санації багатоповерхових житлових будинків дуже складний потребує відповідей на багато запитань. На деякі питання ми можемо знайти відповіді тільки протягом нашої спільної роботи. Було б нереально і не серйозно сьогодні вже запропонувати готові рішення щодо санації і схеми фінансуваняя, ще не обговоривши їх з власниками.

Однак, грунтуючись на нашому колишньому досвіді, ми налаштовані оптимістично, що це буде унікальний і дуже корисний для України проект. У цьому нас переконує вражаюча реакція на оголошення про відкриття конкурсу.

Ми розуміємо, що сьогодні не всі готові до участі в цій програмі, оскільки подібного роду проектів поки не було реалізовано в Україні. Проте, ми хочемо Вас заохотити до подачі заявки. Чим більше заявок, тим більше для нас аргументів на користь розвитку Національної програми підтримки комплексній енергозберігаючої санації житлових багатоквартирних будинків в Україні!

Ті хто подав заявку і не потрапив у перші 20-25 модельних проектів, не повинні впадати у відчай. Це тільки початок процесу масштабної санації житлових будинків. Ми постараємось врахувати зареєстровані проекти в майбутніх програмах і будемо Вас, за Вашим бажанням, інформувати про розвиток поточного проекту.


 Еще раз про финансирование…

Вопрос финансирования по-прежнему остается самой обсуждаемой темой нашего проекта. Поэтому пытаемся еще более конкретно ответить на Ваши вопросы:

Как видно из презентации, которую мы разработали в помощь подающим заявки, финансировать санацию должны собственники. Схемы финансирования мы будем обсуждать с собственниками (индивидуально для каждого дома), когда начнём конкретный проект. Одна из важных целей проекта – составить совместно с собственниками жилья схему финансирования таким образом, чтобы она была приемлема для большинства жильцов. После после определенных этапов проекта собственники подтверждают их согласие с разработанной схемой, прежде чем начнется следующий этап.

Для цели доступного финансирования мы работаем с донорами и финансовыми институтами и ведём переговоры с госудаственными органами Украины по поводу финансирования модельных проектов. В настоящее время для Украины разрабатываются разные программы финансирования проектов по энергоэффективности, которые могут служить потенциальным источником финансирования наших проектов.

Модель, которую мы считаем оптимальной для жильцов, это финансирование через льготные кредиты с частичной компенсацией инвестиций (расходы на материал и работу). Также будем искать решения для малоимущих и пенсионеров с низким доходом.

На этапе подачи заявок для Вас не возникают никакие обязательства. В ходе проекта решения без согласия собственников приниматься не будут.

Большим преимуществом для участников модельных проектов является бесплатное консультирование опытными немецкими экспертами начиная от разработки проекта по санации до завершения строительства. Более того, модельные проекты будут служить примером для санации жилого фонда по всей Украине.

Мы понимаем, что процесс реализации проектов по комплексной энергосберегающей санации жилых домов очень сложный и требует ответов на многие, многие вопросы. На некоторые вопросы мы можем найти ответы только в ходе нашей совместной работы. Было бы нереально и не серьëзно сегодня уже предоставить готовые решения по санации и схему финансирования, не обсудив их с собственниками.

Однако, основываясь на нашем прежнем опыте, мы настроены оптимистично, что это будет уникальный и очень нужный для Украины проект. В этом нас убеждает впечатляющая реакция на объявление конкурса.

Мы понимаем, что сегодня не все готовы  к участию в данной программе, поскольку подобного рода проектов пока не было реализовано в Украине. Тем не менее, мы хотим Вас мотивировать, подавать заявки. Чем больше их будет, тем больше для нас  аргументов развивать дальше Национальную программу поддержки по комплексной энергосберегающей санации жилых многоквартирных домов в Украине!

Те кто подал заявки и не попал в выбор первых 20-25 модельных проектов, не должны отчаиваться. Сейчас только начало процесса масштабной санации жилых домов. Мы постараемся учесть зарегистрированные проекты в будущих программах и будем Вас, по Вашему желанию, информировать о развитии текущего проекта.

українська мова